Ημερίδα: «Η προστιθέμενη αξία των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ για την ανάπτυξη του τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών»

Ημερίδα: «Η προστιθέμενη αξία των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ για την ανάπτυξη του τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 η διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Η προστιθέμενη αξία των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ για την ανάπτυξη του τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών» που συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκτυο https://www.esn-eu.org/) και δύο από τα πλέον ενεργά μέλη του στην Ελλάδα, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (https://www.eetaa.gr/) και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΕΕΚΔ ΠΑΔΑ, https://sarl.uniwa.gr). Tο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκτυο αποτελεί το μεγαλύτερο Πανευρωπαϊκό δίκτυο φορέων (συγκροτείται από 140 μέλη σε 35 χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας) στο πεδίο των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, επιδιώκοντας να βελτιώσει την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής φροντίδας, της απασχόλησης, της κοινωνικής στέγασης και της κοινωνικής ένταξης. Ιδρύθηκε με σκοπό να καλύψει ένα πολύ σημαντικό κενό δικτύωσης των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, που οφειλόταν στην έλλειψη ενός σταθερού κόμβου υποστήριξης και παραγωγής τεχνογνωσίας.

Η Ημερίδα διεξήχθη στο πλαίσιο υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Έργου μεγάλης κλίμακας «Establishment of help desk on social services» (Project to support social services access to EU funding is launched | ESN (esn-eu.org), επιδιώκοντας να αναδείξει τις προκλήσεις αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ για την ανάπτυξη του τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών. Στόχος του Έργου είναι η δημιουργία ενός Κόμβου Υποστήριξης που θα παρέχει:

  • τεχνογνωσία σε Διαχειριστικές Αρχές και Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης ως προς την αξιοποίηση πόρων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση ποιοτικών παρεμβάσεων στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών
  • τεχνογνωσία σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους κοινωνικών υπηρεσιών ως προς την αποτελεσματική πρόσβαση και χρήση πόρων της ΕΕ (ιδίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

 

Το ΕΕΚΔ ΠΑΔΑ συμμετείχε στις εργασίες της Ημερίδας με την εισαγωγική τοποθέτηση του Διευθυντή του Καθηγητή Γαβριήλ Αμίτση και την εισήγηση της Δρ. Φωτεινής Μαρίνη, Συντονίστριας της Μονάδας «Κοινωνική Πρόνοια και Ένταξη», για το πλαίσιο του Ελληνικού μοντέλου κοινωνικής φροντίδας.

Τα κύρια συμπεράσματα της Ημερίδας συνοψίζονται ως εξής:

α) Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά σημαντικών προκλήσεων βιωσιμότητας και ποιότητας των συστημάτων φροντίδας – την υγειονομική κρίση του COVID-19, τις κοινωνικές ανισότητες και τη δημογραφική γήρανση, την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, τις κλιματικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και την ψηφιακή επανάσταση και τις ταχείες τεχνολογικές αλλαγές.

β) H Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προωθεί δεσμευτικές παρεμβάσεις σε σχέση με την ανάπτυξη, οργάνωση και λειτουργία εθνικών, περιφερειακών και τοπικών οικοσυστημάτων κοινωνικής φροντίδας, εξαιτίας της φύσης των αρμοδιοτήτων της στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Υποστηρίζει, όμως, τις εθνικές πολιτικές μέσω επιχειρησιακών πρωτοβουλιών (όπως η Ανακοίνωση της 7ης Σεπτεμβρίου 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Φροντίδα» στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων) και χρηματοδοτικών εργαλείων μεγάλης κλίμακας (όπως ιδίως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2025).

γ) Το Ελληνικό μοντέλο κοινωνικής φροντίδας αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή σημαντικές θεσμικές, οργανωτικές και χρηματοδοτικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν και υπό το πρίσμα αξιοποίησης των σχετικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιβάλλεται η άμεση διαμόρφωση ενός νέου ανθρωποκεντρικού δημόσιου υποδείγματος φροντίδας που θα εξασφαλίζει πρόσβαση σε επαρκείς, προσιτές και βιώσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.