06 Ιούν Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εγκαινιάζουν έναν εμβληματικό κόμβο τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας
Στην έδρα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΟΕΕ) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 η πρώτη πανηγυρική συνάντηση εκπροσώπων του ΟΕΕ και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Ε.Ε.Κ.Δ. Πα.Δ.Α.), που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την προώθηση δράσεων κοινού ενδιαφέροντος σε κρίσιμους τομείς ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας από τον Πρόεδρο του ΟΕΕ Δρ. Κωνσταντίνο Κόλλια και τον Διευθυντή του Ε.Ε.Κ.Δ. Καθηγητή Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας του Πα.Δ.Α. Γαβριήλ Αμίτση.
Το ΟΕΕ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που ιδρύθηκε το 1980 (Ν. 1100/80) και λειτουργεί ως επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας και της κοινωνίας σε κρίσιμους τομείς ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας (https://oe-e.gr/). Σκοποί του ΟΕΕ είναι η έρευνα και ανάλυση οικονομικών θεμάτων, η γνωμοδότηση σε γενικά και ειδικά θέματα οικονομικής πολιτικής, η επεξεργασία και εισήγηση στις αρμόδιες κρατικές αρχές γενικών οικονομικών και ειδικών δημοσιονομικών, λογιστικών, ελεγκτικών, κοστολογικών, εμπορικών και λοιπών αρχών, η γνωμοδότηση σε θέματα εκπαίδευσης του οικονομικού τομέα, η χορήγηση στα μέλη του – όταν χρησιμοποιούν το πτυχίο τους για επαγγελματικούς λόγους – ειδικής άδειας να ασκήσουν το οικονομολογικό επάγγελμα και η συνεργασία με τα επιστημονικά και επαγγελματικά σωματεία του κλάδου των Οικονομικών Επιστημόνων και η παροχή βοηθείας σε αυτά για την επίτευξη των σκοπών τους.
Το Ε.Ε.Κ.Δ. Πα.Δ.Α. (https://sarl.uniwa.gr) είναι ερευνητική μονάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που λειτουργεί στο πλαίσιο του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στo αντικείμενο της Κοινωνικής Διοίκησης, αξιοποιώντας σύγχρονες διεπιστημονικές προσεγγίσεις από τους κλάδους του Δικαίου, της Κοινωνικής Πολιτικής, της Πολιτικής Επιστήμης, της Οργάνωσης και Διοίκησης, των Οικονομικών, των Επιστημών Υγείας και της Πληροφορικής και Επικοινωνίας.
Το Μνημόνιο αφορά την προώθηση της συνεργασίας των δύο φορέων, ώστε να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις υποδομές και τους ανθρώπινους πόρους τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις σε κρίσιμους τομείς ισχυρής επίδρασης στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας (Αγορά Εργασίας και Εργασιακές Σχέσεις, Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση, Κοινωνική και Επαγγελματική Ασφάλιση, Κοινωνική Φροντίδα, Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα, Δημογραφικό και Ενεργή Γήρανση, Στέγαση). Οι μορφές της συνεργασίας περιλαμβάνουν την υλοποίηση πρωτότυπων Μελετητικών και Ερευνητικών Προγραμμάτων σε ευρωπαϊκό, διακρατικό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, την προώθηση επιστημονικών εκδόσεων, την διοργάνωση Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Δια Βίου Μάθησης, καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών για το οικονομολογικό επάγγελμα.