Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εγκαινιάζει μία εμβληματική συνεργασία με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της Ελληνικής Ναυτιλίας

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εγκαινιάζει μία εμβληματική συνεργασία με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της Ελληνικής Ναυτιλίας

Στο ιστορικό κτήριο της ακτής Μιαούλη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 η εκδήλωση υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ)   και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) από τον Διοικητή του ΝΑΤ κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, τον Πρύτανη του ΠΑΔΑ Καθηγητή Παναγιώτη Καλδή και τον Διευθυντή του Ερευνητικού Εργαστηρίου  Κοινωνικής Διοίκησης του ΠΑΔΑ (ΕΕΚΔ ΠΑΔΑ) Καθηγητή Γαβριήλ Αμίτση, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη. των Αντιπρυτάνεων του ΠΑΔΑ και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων της ναυτιλίας. Σκοπός του Μνημονίου είναι η προώθηση κοινών ερευνητικών, μελετητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε κρίσιμα πεδία για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της Ελληνικής Ναυτιλίας, όπως η προσέλκυση νέων και γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα, η υποστήριξη  της ναυτικής απασχόλησης, η κοινωνική ασφάλιση και η κοινωνική φροντίδα των ναυτικών και των οικογενειών τους, καθώς και η προώθηση πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας στον τομέα της Ναυτιλίας.

 

Ο Διοικητής του ΝΑΤ κ. Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος.

 

Όπως ανέφερε ο Διοικητής του ΝΑΤ κ. Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος στην εισήγηση του, «Τα σχέδια μας γίνονται πράξεις, ώστε ο αρχαιότερος Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας να αναπτύξει νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες για την πολύπλευρη στήριξη του Έλληνα ναυτικού και της Ελληνικής Ναυτιλίας. Η ναυτιλία μας ήταν και παραμένει παγκόσμιος πρωταθλητής χάρη στη διαχρονική σταθερότητα και σοβαρότητα που έχει επιδείξει. Προκειμένου, λοιπόν, να την υποστηρίξουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά, οφείλουμε να επιδεικνύουμε κι εμείς ανάλογη σταθερότητα και σοβαρότητα. Οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις μας για την υποστήριξη του ναυτικού επαγγέλματος θα έχουν την επιθυμητή έκβαση, μόνο εφόσον είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και προσηλωμένες σε απτά και σοβαρά αποτελέσματα. Αυτήν την τεκμηρίωση εξασφαλίζουμε με τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η οποία αποτελεί απαρχή μιας σειράς συνεργιών με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και είμαστε υπερήφανοι που ένας φορέας με την μακρά ιστορία του ΝΑΤ παραμένει πρωτοπόρος και προδραστικός μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής. Το ΝΑΤ έχει γίνει πλέον ένας σύγχρονος φορέας της δημόσιας διοίκησης και μέσα από την ιστορικότητα του και τη διαχρονική του στήριξη στους ναυτικούς διεκδικεί ένα πρωταγωνιστικό ρόλο με νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες, που έχουμε σχεδιάσει με την καθοδήγηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου, σε κρίσιμα πεδία κοινωνικής πολιτικής, τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν αναδειχθεί από την Πολιτεία».

 

Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής

 

Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής στην τοποθέτηση του επισήμανε: «Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω σήμερα στην εκδήλωση υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου για την προώθηση κοινών δράσεων σε πεδία που θα ενισχύσουν άμεσα το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελληνικής ναυτιλίας. Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας που αναβαθμίζει το διεθνές προφίλ της χώρας, παρουσιάζοντας σε δύο τουλάχιστον δείκτες (ιδιοκτησία στόλου και αξία στόλου) επίδοση άνω του 10% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η διαμόρφωση του Μνημονίου Συνεργασίας αντανακλά την κοινή πεποίθηση της Ελληνικής κοινωνικής διοίκησης (όπως εκπροσωπείται σήμερα από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και το ΝΑΤ, τον αρχαιότερο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα) και της ακαδημαϊκής κοινότητας (όπως εκπροσωπείται σήμερα από το ΠΑΔΑ και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης, μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές μονάδες της χώρας στον τομέα των κοινωνικών επιστημών) για την ανάγκη τεχνοκρατικής υποστήριξης των ανθρώπινων πόρων της Ελληνικής ναυτιλίας, απαντώντας σε παραδοσιακές και νέες σύνθετες προκλήσεις.   

Συγχαίρω θερμά τους κύριους συντελεστές της πρωτοβουλίας αυτής:  την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, τον Διοικητή του NAT κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, τον Διευθυντή του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης του ΠΑΔΑ Καθηγητή Γαβριήλ Αμίτση και τον Κοσμήτορα της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΠΑΔΑ Καθηγητή Γιώργο Πιερράκο. Είμαι βέβαιος ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα οδηγήσει σύντομα σε εμβληματικές δράσεις, αναδεικνύοντας τα ισχυρά πλεονεκτήματα των συνεργειών μεταξύ της δημόσιας διοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας».

 

Ο Διευθυντής του ΕΕΚΔ ΠΑΔΑ Καθηγητής Γαβριήλ Αμίτσης.

 

Ο Διευθυντής του ΕΕΚΔ ΠΑΔΑ Καθηγητής Γαβριήλ Αμίτσης σημείωσε: «Θέλω και εγώ με την σειρά μου να επιβεβαιώσω τα ισχυρά πλεονεκτήματα του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, καθώς η στρατηγική της διοίκησης του ΝΑΤ για την υποστήριξη των ανθρώπινων πόρων της Ελληνικής Ναυτιλίας συντονίζεται για πρώτη φορά με την ερευνητική στρατηγική ενός από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία πρωτοβουλία που επιτρέπει σε δύο ιδιαίτερα δυναμικούς οργανισμούς να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις υποδομές και τους ανθρώπινους πόρους τους, προκειμένου να συμβάλλουν στην διαχείριση των προκλήσεων της Ελληνικής ναυτικής αγοράς εργασίας, όπως αποτυπώθηκαν στην πρώτη Έκθεση του ΝΑΤ για τη Ναυτική Απασχόληση (Μάρτιος 2023).

Η επιλογή των θεματικών πεδίων του Μνημονίου Συνεργασίας δεν ήταν τυχαία: η προσέλκυση νέων και γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα καθώς και η απασχόληση και η κοινωνική προστασία των ναυτικών και των οικογενειών τους αποτελούν τομείς υψηλού κοινωνικοπολιτικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Η συστηματική τους προσέγγιση θα εξυπηρετήσει άμεσα την αναβάθμιση των ανθρώπινων πόρων της Ελληνικής ναυτιλίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση δύο βασικών υποδειγμάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας: την ανάπτυξη Νέων Δεξιοτήτων και την αύξηση της απασχόλησης μέσω Ενεργητικών Πολιτικών».